Ademhaling

Één van de Longfuncties is het beheer van het Qi en de ademhaling. De Long ademt onzuivere Qi uit (yang) en ademt zuivere Qi in (yin).

Het correct beheren van de ademhaling zorgt voor het correct functioneren van fysiologische processen. Het zorgt enerzijds voor een krachtige stem en anderzijds voor een sterke circulatie naar stofwisseling-ledematen, warme handen en voeten.

Bij het uitademen (yang) dreigt er het gevaar voor interne evasie. Yang is een naar buiten gaande, centrum verlatende, discentrische kracht, deze positioneren we binnen het dynagram van systeemdynamiek bovenin op zuid, zie hier. Bij het inademen (yin) bestaat het gevaar voor externe invasie. Yin is een naar binnen gaande, centrum innemende, concentrische kracht, deze positioneren we binnen het dynagram onderin op noord, zie hier.

Wanneer de uitademing niet op orde is kan dit leiden tot benauwdheid en of een zwakke stem. Indien de inademing niet op orde is, kan dit leiden tot oppervlakkige korte ademhaling en of koude handen & voeten en vermoeidheid.

Voor meer informatie:

De grondslagen van de Chinese Geneeskunde – Giovanni Maciocia, bladzijde 129-130.

Inhoudsopgave