Grondpatroon
Dit grondpatroon is voor systeem dynamiek cruciaal, een grondpatroon met vast omschreven delen en leden. Zonder deze delen en leden worden modellen (grammen) niet met elkaar compatibel. Dit grondpatroon tracht een kleinst mogelijke eenheid te representeren. Hoe simplexer dit grondpatroon, des te hechter het systeem en des te dynamischer er gewerkt kan worden in en met dit systeem, vandaar de term systeem dynamisch. Dit grondpatroon is systematisch zo ingericht dat dynamiek mogelijk wordt.
Het grondpatroon kent vier cruciale configuratieve componenten:
* Cruciale coördinaten, in deze benoemd als bronpunten
* Cruciale verbanden, in deze benoemd als contouren
* Cruciale verhoudingen, in deze benoemd als assen
* Cruciale raakvlakken, in deze benoemd als resonanties
De begrippen: coördinaten, verbanden, verhoudingen en raakvlakken worden ‘algemeen’ gebruikt.
De begrippen: bronpunten, contouren, assen en resonanties zijn verbijzonderingen van deze ‘algemene’ begrippen, die zich specifiek verhouden tot het grondpatroon.
Deze vier configuratieve componenten staan met elkaar in een wisselwerking.
In een grondpatroon zorgen de cruciale raakvlakken (resonanties) en de cruciale verbanden (contouren) voor een mogelijke ordening. Met als gevolg dat het grondpatroon gedifferentieerd kan worden in een tijdruimte (dynagram) of een ruimtetijd (diagram).
Dit heeft gevolgen voor de wijze waarop de betreffende cruciale coördinaten (bronpunten) in het grondpatroon geplaatst kunnen worden. Deze bronpunten hebben ieder hun eigen specifieke dynamiek, waardoor ze zorg dragen voor een noodzakelijke structuur van het grondpatroon. Dit gaat samen met de cruciale verhoudingen (assen) die evenzeer zorgen voor een noodzakelijke structuur van het grondpatroon.