Voeding en voedsel
“Ont-moet jezelf door te onderzoeken hoe jij je verhoudt tot voeding en voedsel”.
Hieronder is het speelveld van voeding en voedsel in kaart gebracht en hoe je deze kunt afbouwen en opbouwen. Onder het beeld staat, in begrip uitgelegd, wat zichtbaar is gemaakt.
Je leert door onderstaande aan te gaan:
– wat je nodig hebt en daarmee je verantwoordelijkheid te nemen
– waar je zin in hebt en zorgeloos te genieten
– wat bij je past en jezelf het beste te geven
– waar het goed voor is en genietend zorg te dragen
Gebaseerd op inspirerende ontmoetingen met Hinne Wester – www.seshatreflex.nl
Om je bij te staan in je zoektocht irt voeding, voedsel, jijzelf en gezondheid kun je het volgende beeld ter ondersteuning gebruiken, hologram voeding en voedsel:
De dynamiek tussen voeding en voedsel
We draaien als organismen op bouw- en brandstoffen. Het vormen van onze eigen fysieke bouw- en brandstoffen uit eten is een indirect proces en kost energie, waarna het hopelijk energie geeft.
Het eten van bouw- en brandstoffen, die zo puur mogelijk zijn, kosten nauwelijks energie, omdat ze zo dicht als mogelijk bij de energiebron voor de mens liggen en direct energie opleveren.
Eet je zo puur mogelijk, maar overmatig, dan is ook deze manier van eten belastend en dat kost veel energie. Je raakt hierdoor weer moe en gaat weer meer eten om aan te sterken. Zie de vicieuze cirkel.
Het biochemische eten wat we nu overal in de schappen zien liggen wordt door ons lichaam niet gezien als voedsel en is, mede door alle chemicaliën, ontzettend moeilijk om te zetten naar voedsel. Het is dus af te raden om deze als voeding te gebruiken en je te voeden met (biologische) natuurlijke producten.
Om een midden te vinden tussen voeding en voedsel, eten wat juist voor jou is, kun je bovenstaand model nutten.
Genieten
Het allerbelangrijkste is genieten, zoals het in het leven is bedoeld. Elke maaltijd, in elke fase, mag smaakvol zijn. Genieten vormt daarmee ook het midden.
Genietende fase
We hebben naast genieten ook een genietende fase. Deze fase houdt in dat je, met mate, mag eten wat je echt lekker vindt, ook al is het niet altijd voeding technisch verantwoord. Dit mag maximaal 1 maaltijd zijn per dag en dit mag hooguit 2 keer in de week. Dit houdt in dat je mag kiezen voor bijvoorbeeld pizza, frites en of kroketten, mits van goede kwaliteit. Vraag blijft of het verstandig is als je je te buiten gaat aan werkelijk bio chemisch belastend voedsel? Minder gezond eten mag, als je er ook echt van geniet. Dat je je er fijn bij voelt. Oprecht van kan genieten. Geniet je er niet van, doe het niet. Kies alleen datgene waar je mond al van vol loopt bij de gedachte er aan. Deze fase is verantwoord te nutten, wanneer je de andere fasen blijft doorlopen.
Afbouwen
Het is niet raadzaam om rigoureus van de ene fase naar de andere fase te switchen, zeker niet tussen de continuerende fase en de uitscheidingsfase en vice versa. Vandaar dat er een afbouwende en een opbouwende route in beeld is gebracht, doorgaans bouw je af om daarna rustig weer te gaan opbouwen. Deze afbouwende route gaat linksom en heeft een centripetale dynamiek. Dit betekent, dat je je vrij maakt van ballast en gaat leven op directe voeding. Je komt tot het meest voedende. Je eet doorgaans afhankelijk van je voorkeuren ‘alles’(plantaardig en of dierlijk en of ergens een middenweg), zie dit voorkeurstraject als datgene wat je nu al eet en hoe je dit eet.
Continuerende fase
Tijdens deze continuerende fase, waarin je van ‘alles’ naar voorkeur kunt eten, moet je elke keer weer een keuze maken in datgene wat je bij elkaar brengt tot een maaltijd. Het is sowieso gezonder om goed gevarieerd te eten. Bovendien is het van wezenlijk belang dat je het voedsel goed kauwt, hoe beter je kauwt hoe meer voeding het lichaam aan dat voedsel kan ontlenen of onttrekken. Onthoud: eet met mate, een te hoge kwantiteit aan voeding is belastend.
Stabiliserende fase
Na een aantal dagen (voel wat jou goed doet) stap je over op de stabiliserende fase, waarin je alleen nog datgene eet wat strikt nodig is om je feitelijk in stand te houden. Denk aan de benodigde vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen/sporenelementen van hoge kwaliteit die strikt nodig zijn om je te voorzien van bouwstoffen en of brandstoffen. In deze fase kan je bijvoorbeeld leven op groenten, al of niet aangevuld met plantaardige vetten en plantaardige eiwitten. Je kunt kiezen voor deels gekookte en deels ongekookte groenten. Zorg dat de ongekookte en gekookte groenten met elkaar in balans zijn en eet 50% ongekookte en 50% kort gekookte/gebakken groenten, afhankelijk van je vermogen om te verteren en of voorkeur voor koude en of warme gerechten. Ook hier moet je nog steeds goed doorkauwen. Begin in deze fase met goed gevulde warme groente soepen.
Stimulerende fase
We maken een omslag van kwantiteit naar kwaliteit in het afbouwproces. Deze omslag houdt in dat we de kwantiteit afbouwen en de kwaliteit opbouwen. In deze stimulerende fase ga je je richten op extra voor jou verrijkende meer geconcentreerde voeding, de kwantiteit wordt beduidend minder en de kwaliteit daarentegen beduidend hoger. Je stapt in deze fase geleidelijk over op smoothies, superboosts (smeerbare pasta’s van groenten), raw food papjes en solewater. Hier komen de papjes met oa. raw food om de hoek kijken, maar ook iedere dag beginnend met solewater opgevolgd met slow juicesap. De superboosts, smoothies, met hun smaken en specerijen zoals kaneel, kurkuma etc. komen nu in beeld. Hier dus ook de lekkere komkommer smoothie , wortel smoothie etc. We maken ook de omslag van doorkauwen naar door speekselen. Het is niet de bedoeling om de smoothies ea naar binnen te slokken. Het is de bedoeling om slokjes te nemen en deze goed te door speekselen in de mond. Hier vindt al een eerste vóórvertering en of opname plaats.
Uitscheidende fase
Na een aantal dagen (voel ook hier wat jou wel of niet goed doet), stap je over op de uitscheidende fase, waarin je de sole, raw food papjes, superboosts en smoothies weer gedag zegt en overgaat op puur en alleen groenten en kruiden of kruiden en fruit sapkuren. Dit zijn sapjes uit de slowjuicer en op smaak gebracht met verse kruiden zoals gember, koriander, peterselie, etc. Je kunt ook reinigende voorjaarskruiden nutten zoals brandnetel, paardenbloem, weegbree, heermoes, het is goed om je te verdiepen in de werking van bepaalde kruiden op bepaalde organen. In deze fase gebruiken we geen zout/peper/specerijen. Deze sapkuur kan één week, twee weken of meerdere weken worden gevolgd afhankelijk van het beoogde reinigingsproces. Dan mag er niks anders worden binnengesmokkeld.
Opbouwen
Wanneer je klaar bent met de uitscheidende fase, waarin je het gevoel krijgt dat je weer paraat bent, tot rust bent gekomen, je je hebt opgeladen, je bent gereinigd, dan mag je de voeding weer uitbreiden.
Stimulerende fase
Je begint dan door uit te breiden met de voeding uit de stimulerende fase. Deze fase is er om ons goed gereinigde lichaam langzaam aan weer te stimuleren en te activeren tot vastere, opbouwende voeding.
Stabiliserende fase
Dan gaan we door naar de stabiliserende fase. Hier komen naast de fruit/groente sapjes, sole, raw food papjes, superboosts en smoothies, ook weer wat gekookte groente en rauwe salades om de hoek kijken, warme groentesoep met miso, geroerbakte groentegerechten, met mate ook weer wat koolhydraten; wanneer je weer toe bent aan de wens om te kauwen dan zoek je hetgeen je weer een bite voldoening geeft. Gekookt voedsel kan je afwisselend al of niet samen met ongekookte groente eten (regel kan zijn, afhankelijk van voorkeur en of constitutie en of conditie, 50% kort gekookt/gebakken/gestoofd, 50% rauw). Het is zaak het lichaam weer te doen gewennen aan een volledig voedselmenu in samenstelling en bereiding. Stabiliseren dus om op te bouwen tot de volgende fase, de continuerende fase.
Continuerende fase
In de continuerende fase mag na al het bovenstaande, tenminste als je dat ook echt wil, af en toe weer wat vis en of vlees om de hoek kijken. Kies je voor veganistisch of vegetarisch dan zoek je aldaar je heil. Deze fase is eigenlijk bedoeld om voor de eventuele liefhebber bijvoorbeeld het zo geliefde gebakken visje en of harinkje weer verantwoord in je maag te laten zwemmen. Een nog wat voorzichtige keuze om te eten wat je dus o zo lekker vindt. Belangrijk in deze fase is wel om de goede verhouding in groente, vlees en granen te nemen. Dit is het al eeuwenoude en zo beroemde “Levenlang fit” principe. Dit houdt onder andere in: een combi van groenten en dierlijke eiwitten of een combi van groenten en granen, maar geen combi van dierlijke eiwitten en granen. De juiste verhouding op je bord is in deze fase héél belangrijk, anders zal het uiteindelijk ons hele systeem weer in de war gooien en gaan de oude poppen wederom aan het dansen en zijn we op onze gezondheidsreis weer terug bij af èn dan zal ook de volgende en laatste fase niet verantwoord zijn: Genieten in de dynamiek tussen voeding en voedsel.
Genietende fase
Hier passeert de beroemde Franse kok Escoffier de revue, met het zo culinaire en romantisch tafelen met alles wat het culinaire ons aanreikt op deze planeet. Dit kun je ook cheatmeal noemen en deze maaltijd bestaat en beslaat alles wat je maar lekker vindt, van pizza, patat met kroket, heerlijke Bouillabaisse en noem maar op! Let wel dat het één maaltijd per dag betreft, hooguit twee keer per week. Voor en na deze maaltijd wordt het bovenstaande trouw gevolgd. Escoffier dus, het mag er zijn om je niet als een dooie mus van alles te moeten ontzien. Of je nog goed tegen deze voeding kan is natuurlijk een tweede, maar dat doet ons dan ook matigen in alles. Klein maar fijn! Als je na een helemaal uit het dak gaande exotische cheatmeal, je dan toch weer wat vet, zwak, ziek en misselijk voelt, dan is daar de reddende, altijd bereikbare uitscheidende fase om weer te herstellen. De groente/fruit sapjes zijn dan weer even de eerstvolgende halte waar we naar toe bewegen om zo onze gezonde reis weer te kunnen vervolgen.
Zodra je je midden hebt gevonden, tussen voeding en voedsel, kun je elke fase gebruiken om het midden te bereiken en of te bewaren.
Inhoudsopgave