Te onderzoeken data

Te onderzoeken data betreffen gegevens, die bestaan uit feiten en fenomenen.

In de te onderzoeken data bestaan niet alleen vele mogelijke coördinaten, verbanden, verhoudingen en raakvlakken. Maar ook nog vele mogelijke systemen, dynamieken, structuren en ordeningen. Al beperk je jezelf tot hetgeen je wilt onderzoeken, dan nog zijn er immens veel mogelijkheden.

Binnen systeem dynamiek kunnen we met behulp van het grondpatroon, binnen de gegeven data, op zoek gaan naar relevante dynamieken. Op grond waarvan het pas mogelijk wordt ze al of niet te relateren aan de dynamieken van het grondpatroon. Met daarbij de hypothetische kanttekening, dat de werkelijkheid ondanks al haar complexiteit in wezen stoelt op een aantal wezenlijke dynamieken. Op basis daarvan kan een grondpatroon als simplex functioneren, ten einde die complexiteit te kunnen onderzoeken.

* Coördinaten zoeken: binnen de gegeven data zoek je naar bepaalde woorden / begrippen, die je overeenkomstig hun dynamieken, aan een of andere coördinaat kan relateren.

* Verbanden zoeken: binnen de gevonden woorden / begrippen zoek je naar bepaalde verbanden.

* Verhoudingen zoeken: binnen de gevonden verbanden zoek je naar bepaalde verhoudingen.

* Raakvlakken zoeken: binnen de gevonden verhoudingen zoek je naar bepaalde raakvlakken.

Zoek zelf een voorbeeld waarop je dit kunt toepassen, denk bijvoorbeeld aan: familie, organisatie, seizoenen, planten, etc. Of zoek in Artes Technè aan de hand van de onderscheiden grammen, gerelateerd aan de betreffende literatuur, hoe we tot een dynagram en of diagram zijn gekomen.

In het zoeken naar coördinaten, verbanden, verhoudingen en raakvlakken suggereren we een na-elkaar. Dat is voor elk begin ook nodig, maar al gauw ontdek je, dat je mogelijke onderlinge wisselwerkingen tegelijkertijd aan het onderzoeken bent. We kunnen ze van elkaar onderscheiden, maar ze zijn niet te scheiden.

Inhoudsopgave

Inleiding