Structuur genese 2014
Inleiding.
In het beknopt of beter beknopter formaliseren van de wijze waarop we systeem dynamiek als een kwalitatieve tak vorm wilden geven, zijn in de loop van de tijd verschillende pogingen ontstaan, waaronder onderstaande versie in 2014.
Verder doordenkend, ontstond het grondpatroon, hetgeen we achteraf meer zien als een velddiagram, terwijl we onderstaande structuurgenese min of meer kunnen opvatten als een boomdiagram. Evenwel stoeien we nog steeds met de al of niet deductieve noodzaak het ene uit het andere te kunnen doen afleiden.
Hoe te denken met betrekking tot en hoe vorm te geven aan systeem dynamiek, hebben we echter geheel en al vorm gegeven vanuit het grondpatroon, maar wel met heel duidelijke structuurelementen, zoals we dat in onderstaande structuurgenese hebben vorm gegeven.
Dat kon en kan ook niet anders, aangezien van meet af aan, beginnend met het vorm geven aan het diagram, we al beschikten over een achtledig veld, hetgeen we later zijn gaan aanvullen met een achtledig dynagram. Van elkaar te onderscheiden als een ruimtetijd veld, het diagram waarin de ruimte primair is gezien de dynamiek tussen posities en betrekkingen en een tijdruimte veld, het dynagram waarin de tijd primair is gezien de dynamiek tussen processen en inhouden.
Bij de verdere uitwerking van het grondpatroon zien we een vierledig veld, in deze coördinaten/bronpunten, verbanden/contouren, verhoudingen/assen en raakvlakken/resonanties. Daarmee ontstonden nieuwe ‘schakels’ in de structuurgenese, die in deze onderstaande versie nog niet bestonden. Deze nieuwe versie van de structuurgenese hebben we benoemd als een vertakking van onderstaande structuurgenese, zoals een vertakking een verdere uitwerking van een boomdiagram kan zijn.
Dit stukje structuurgenese hebben we in samenwerking met Hananja rond 2018 vorm gegeven en vervolgens geplaatst in Hoe te denken onder systeem dynamisch veld – in detail, zie aldaar.
Uiteindelijk zullen we een poging ondernemen in hoeverre we al deze onderscheiden, maar toch samenhangende structuur-schakels kunnen samenbrengen in één boomdiagram, die coherent en consistent dient samen te hangen met het grondpatroon als velddiagram. Dat zal t.z.t. dan nog vorm moeten krijgen.
Uit-leggen en of uiteen-leggen doe je zelf.
Onderstaande structuurgenese benoemen we spelenderwijs en zeer wel ook metaforisch de ene keer een ‘schoenveter’ en de andere keer een ‘slang’. Het enige wat we ermee bedoelen, is dat we zochten naar een mate van verwikkeling, een geleding en of wording van alle delen en leden van een patroon, in deze een diagram en of dynagram, c.q. de structuur elementen waarmee je een beeld patroon systematisch coherent en consistent kunt opbouwen en benutten.
Het is hier niet de bedoeling ze stap voor stap uit te leggen, want dat is in het theorieboek al gebeurd, zie de rechter menubalk. Onderstaand worden de bepalende structuurelementen en of begrippen slechts zover in beeld gebracht, dat je in een visueel overzicht een samenhang kan ontwaren, die te denken geeft.
Een visueel medium dat te denken geeft, geeft ook de vrijheid zelf de al of niet verbindende schakels verder uit te denken en of zelf al of niet tot begrip en beeld te komen van een mogelijke samenhang. Onderstaande beeldt niet de pretentie, dat dit de enige en mogelijke uitlijning, geleding en of verwikkeling is. Vandaar dat we zelf al de nodige schakels hebben toegevoegd in latere versies van deze structuurgenese, die we voorlopig maar als een vertakking zien.
Toch blijft het kriebelen in hoeverre het mogelijk is een lineaire samenhang vol-ledig in beeld en tot begrip te maken, de toekomst zal het leren, voor zover er toekomst is en er zielen verschijnen, die dit willen vorm geven. Hoe dan ook in 2014 zijn we na een jaar samenwerken tot deze structuurgenese, die we als een ietwat abstractere naamgeving kozen, gekomen. En het is al lastig genoeg om het steeds hernieuwend tot begrip en beeld te reconstrueren, vandaar dat deze schoenveter hier je verder doet kronkelen als een slang op weg naar een mogelijke samenhang van beeld bepalende structuurelementen, die tezamen een grondpatroon in velerlei variaties kan doen oplichten. Veel genoegen met deze poging om al doende en hernemend een ordenend en structurerend patroon te ontwaren.